ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 3 - oktober 2015

Stap dichter bij offshore windenergie Borssele

Lees verder 

Groeiende belangstelling voor Hybsi©-technologie in Azië

Lees verder

ECN ondersteunt Green Deal Duurzaam Stortbeheer

Lees verder

Uw CO2-footprint verlagen?

Hoe kunnen we CO2 uit een industrieel proces halen, transporteren en veilig opslaan? Diverse Nederlandse instellingen onderzochten het in de afgelopen tien jaar. ECN ontwierp een innovatieve techniek om CO2 te scheiden van waterstof. Onze techniek is nu klaar voor een test op grotere schaal. “Dit gaat grote uitstoters écht helpen om hun CO2-footprint te verlagen.”
Lees verder

Hoogste tijd voor de zware industrie

Wist u dat de industrie verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot en energievraag? Minder dan een procent daarvan is hernieuwbaar opgewekte energie. Voor de energie-intensieve industrie is verduurzaming nog ver weg. Het is tijd voor een omslag, vindt senior onderzoeker Ton van Dril.
Lees verder

• Op donderdag 15 oktober 2015 organiseren wij het symposium ‘Energieakkoord in één dag’. Bouw met ons mee aan het energieakkoord 2030.

• Van 3 tot 5 november 2015 vindt u ECN op de zesde editie van de Recycling beurs in Gorinchem. Hier komen bedrijven samen die zich onderscheiden op het gebied van inzameling, verwerking en recycling van afval.

• ECN is partner van Sunday 2015, het zonne-energiecongres dat op woensdag 18 november wordt gehouden in Arnhem. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor gebouwintegratie.

Praktijktest met goedkope elektriciteitsopslag


    


Het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit moet goedkoper worden. Alleen dan komt de transitie naar een duurzame stroomvoorziening dichterbij. Elestor Electricity Storage heeft een veelbelovend concept gepresenteerd: de waterstofbromide flowbatterij. In het komende jaar werken ingenieursbureau Witteveen+Bos, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en ECN samen aan een praktijktest.

Lees verder

Slimme klimaatoplossingen voor íedereen bereikbaar maken


De ontwikkeling van nieuwe technologieën gaat hard. Met name in Westerse, rijke landen worden volop slimme oplossingen bedacht om klimaatverandering tegen te gaan. Via het Climate Technology Centre & Network (CTCN) van de Verenigde Naties werkt ECN mee om die oplossingen ook in armere landen toe te passen. “Nederlandse technologie gaat over de grens.”
Lees verder

 


Debat over gasbesparing

Vanuit onze onafhankelijke rol kunnen wij verschillende organisaties adviseren. Zo deden wij in opdracht van Greenpeace een studie naar de mogelijkheden om minder gas te gebruiken in Nederland. Nieuwe energiebesparingsinitiatieven kunnen de gaswinning terugdringen tot wel 40%. Een gesprek met Joris Wijnhoven, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace.
Lees verder

 

Stille warmtepomp ECN kan energieverbruik woning halveren

ECN en Teamwork Technology ontwikkelden een fluisterstille warmtepomp die woningen per kamer ventileren, koelen en verwarmen. De revolutionaire warmtepomp levert een enorme energiebesparing op en kan 10 tot 15 procent aan bouwkosten besparen als woningen worden gerenoveerd. De website VVEduurzaam.nl publiceerde een artikel over de innovatieve techniek.

 

Lees het artikel

Minder CO2-uitstoot is een kwestie van durven

Energie-experts zijn het er grotendeels over eens hoe de CO2-uitstoot verder kan worden beperkt. 'Alles draait om besluitvorming.' De Volkskrant interviewde Donald Pols, manager internationaal klimaatbeleid bij ECN, over maatregelen tegen opwarming van de aarde.
 

Lees het artikel

 
Onze nieuwste inzichten publiceren we in onderzoeksrapporten en presentaties. Wij stelden een ‘must read’ top drie voor u samen.
  1. Nationale Energieverkenning 2015
  2. European Pre-Standard for Biobased Carbon Content (in Engels)
  3. Dynamic adaptation of active wake control (in Engels)

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter, LinkedIn en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden voor de nieuwsbrief