ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 1 - maart 2015

CEO Paul Korting blikt terug op 2014 en kijkt vooruit

Lees verder 

Duurzame energie in chemische sector

Lees verder

Onderzoek luchtkwaliteit Rijksweg A9

Lees verder

Stakeholders zien kansen in zichtbaarheid ECN

Lees verder

• Bezoek ECN op de EWEA OFFSHORE op 10-12 maart, 's wereld grootste beurs in offshore windenergie.

• Tijdens een slotconferentie op 18 en 19 maart presenteert ECN de resultaten van gasonderzoeks-programma EDGaR. Eén van deze resultaten is het proces om biomassa om te zetten in groene plastics.

• Op 22 en 23 april is ECN aanwezig op de Materials beurs middels stand en een lezing over applicatie specifieke, versnelde corrosietesten.

• De nieuwste inzichten op het gebied van zonne-energie bespreken we dit voorjaar tijdens twee internationale conferenties:
   - Silicon PV in Konstanz van 23 t/m 25 maart
   - SNEC 2015 in Shanghai van 27 tot 29 april

• Reserveer 13 juni 2015 alvast in uw agenda voor de open dag van ECN in Petten.

Naar welk klimaat gaan EU en VS?

Premier Mark Rutte deed eind januari tijdens het World Economic Forum een oproep aan de Europese Commissie tot meer openheid over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Terecht, vindt Donald Pols. Hij werkt bij ECN als onderzoeker van het klimaatbeleid. Pols vindt dat er ook openheid moet komen over de mogelijke gevolgen voor klimaatverandering. “Alleen dan kunnen we afgewogen keuzes maken over de wenselijkheid van dit verdrag voor de economische stabiliteit van beide grootmachten.”

De impact van het vrijhandelsakkoord op het klimaat kan enorm zijn. Neemt de mondiale CO2-uitstoot met dit akkoord af of juist toe?
Lees verder

Nieuw warmtepompconcept voor de papierindustrie


    


ECN en Bronswerk werken samen aan een nieuwe, innovatieve warmtepomp voor papierfabrieken. Bijzonder is de hoge restwarmte van de pomp die eenvoudig hergebruikt kan worden in het productieproces. Dit levert een enorme energiebesparing op. De warmtepomp is bedacht en ontwikkeld door ECN; Bronswerk zorgt voor de doorontwikkeling en maakt de warmtepomp klaar voor de markt.

Lees verder en bekijk de video

Betrouwbare simulatie van windparken op zee


Windenergie is schoon en duurzaam. Het is dus niet vreemd dat ECN graag onderzoek doet naar hoe deze energie op een efficiënte manier opgewekt kan worden. Iemand die ons hierbij hielp was Benjamin Sanderse, oud-promovendus bij ECN en het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Hij ontwikkelde in zijn proefschrift een geavanceerde methode om nauwkeurig de stroming van lucht in windparken op zee te simuleren. Hiervoor ontving hij op 12 december 2014 de Stieltjesprijs. Geheel terecht, volgens ECN.
Lees verder

 


Emissievriendelijk bemesten

Vanaf 2017 moet alle drijfmest op landbouwgronden geïnjecteerd worden. Reden hiervoor is het terugdringen van de ammoniakuitstoot. Slootsmid Mesttechniek uit Laren werkt aan de triple spray techniek, een innovatief alternatief dat de emissie beperkt én de grond beschermt. ECN meet de ammoniakreductie van het prototype.
Lees verder

 

Rol voor gascentrales in flexibel energiesysteem

De noodlijdende Nederlandse gascentrales, waarvan een groot deel momenteel niet of slechts mondjesmaat draait, kunnen binnen tien jaar weer een winstgevende asset zijn voor stroomproducenten. Dat voorspelt ECN in een online artikel op Energeia.nl.
 

Lees het artikel

Inzet biomassa is onvermijdelijk

Voor- en tegenstanders van het gebruik van biomassa voeren verhitte discussies. Maar de vraag is niet óf we biomassa gaan gebruiken, maar hoe, stelden ECN experts Marc Londo en Mark Overwijk in Het Parool.

 

Download het artikel

 
Onze nieuwste inzichten publiceren we in onderzoeksrapporten en presentaties. Wij stelden een ‘must read’ top drie voor u samen.
  1. The state of renewable energies in Europe (Engels)
  2. Impact of the Energy Efficiency Measures on Greenhouse Gas Emission Reduction (Engels)
  3. Energiebesparingspotentieel Dienstensector gasverbruik (Nederlands)

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter, LinkedIn en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden voor de nieuwsbrief