ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 2 - juni 2015

Energy Train: de revolutie voor energieopslag

Lees verder 

Van zonnepaneel tot schaduwpaneel

Lees verder

Explosiegevaar voorkomen? ECN test grondstoffen

Lees verder

ECN zoekt maakbedrijf voor technologie

Doorlopend worden er in de laboratoria van ECN proeven gedaan met de nieuwste technologie. We ontwikkelen, testen en verbeteren technieken net zolang tot ze echt klaar zijn voor de markt. Voor LIBRA is het grote moment daar. De technologie waarmee een nutteloze afvalstroom van papierfabrieken wordt omgezet in waardevolle bio-chemicaliën, is beschikbaar. Verovert u straks de markt met deze unieke technologie?
Lees verder

Massaal elektrisch rijden gaat niet vanzelf

In 2050 moeten alle personenauto’s in Europa aangedreven worden door een elektromotor. Dit lijkt cruciaal om de Europese CO2-reductiedoelstelling voor transport te halen. Maar hoe zorgen landen ervoor dat er genoeg laadpalen zijn? Dat elektriciteitsnetten niet overbelast raken? En dat waterstoftankstations beschikbaar zijn? Beleidsmakers moeten nu in actie komen, vindt onderzoeker Hein de Wilde van ECN.
Lees verder

• Van 14 tot 19 juni 2015 vindt in New Orleans de 42e editie plaats van de IEEE Photovoltaic Specialists Conference. Onderzoekers, studenten, wetenschappers en het bedrijfsleven delen kennis over zonne-energie. Ook ECN is aanwezig en verzorgt lezingen.

• Economisch relevante wetenschapsvragen staan op 17 juni centraal tijdens de conferentie ‘Science for Competitiveness’ in Den Haag. Deze conferentie maakt deel uit van de Nationale Wetenschapsagenda. Meld u aan en ga onder leiding van ECN in gesprek over schone, veilige en efficiënte energie.

Racen op zonne-energie in Australië


    


In het diepste geheim wordt er gebouwd aan Nuna8, de snelste auto op zonne-energie. Het Nuon Solar Team vroeg ECN om mee te bouwen. Onze onderdelen voor de wielen en de wielophanging zijn nét klaar en worden in de komende maanden uitgebreid getest. Het studenten raceteam bereidt zich voor om de wereldtitel in oktober te verdedigen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2015 in Australië.

Lees verder

Materialenkennis en de invloed op uw productkwaliteit


Om de energievraagstukken van morgen te kunnen oplossen, is materialenkennis noodzakelijk. Een goede zonnecel kun je alleen maken als je de materialen begrijpt en weet hoe je ze moet bewerken. Door onderzoeken te doen en te experimenteren met nieuwe energietechnologie heeft ECN unieke expertise opgebouwd. Erik Schuring, materiaalkundige bij ECN, legt uit wat het voordeel is van een doordachte materiaalkeuze voor het uiteindelijke product.
Lees verder

 


Beter meten maakt beleid slimmer

Fijnstof zorgt voor opwinding bij burgers, overheden en milieuorganisaties. Metingen van de luchtkwaliteit worden geïnterpreteerd en besproken in de pers. Maar wat zeggen die cijfers eigenlijk? In Eindhoven doet ECN lokaal nauwkeurige metingen naar de aanwezigheid van fijnstof. Met real time data maken we het onzichtbare zichtbaar.
Lees verder

 

Uitvinding ECN maakt biobrandstof goedkoper

ECN kwam landelijk in het nieuws met een nieuwe technologie die de productie van duurzame biobrandstoffen uit biomassa 10 tot 15 cent per liter goedkoper kan maken. Samen met internationale bioraffinaderijen en proeffabrieken kunnen we de gepatenteerde technologie verder ontwikkelen.

 

Lees het artikel

Fabels, feiten en fijnstof

Fijnstof kan slimmer gemeten worden, zodat er meer informatie beschikbaar komt over de risico’s. Dat stelt Ernie Weijers van ECN in Het Parool. Hij pleit voor moderne technieken die langer en op andere plaatsen meten. Betere metingen kunnen het beleid en het publieke debat over fijnstof slimmer maken.
 

Lees het artikel

 
Onze nieuwste inzichten publiceren we in onderzoeksrapporten en presentaties. Wij stelden een ‘must read’ top drie voor u samen.
  1. Systeemintegratie en flexibiliteit
  2. Technisch-economische scenario’s voor Nederland
  3. WWF Wetenschapsbrief ‘Nitrogen: too much of a vital resource’ (Engels)

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter, LinkedIn en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden voor de nieuwsbrief