Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.

ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 3 - september 2014

Nieuw regelsysteem ECN verhoogt opbrengst windturbines

Lees verder 

Biomassa: het groene goud?

Lees verder

Verbeter windpark en turbine-prestaties met gondel LiDAR

Lees verder

Praktische quick scan voor meestoken biomassa: CAT 2.0

Lees verder

• Ontmoet ECN tussen 30 september tot 2 oktober op de Europese biogasconferentie in Alkmaar. Onze collega’s geven lezingen en maken een studietour met deelnemers.

• Van 7 tot 9 oktober zijn we met onze stand te vinden op Surface, dé totaalbeurs voor oppervlaktetechniek in Den Bosch. Registreert u zich via onze website, dan krijgt u gratis toegang voor de beurs.

• Wilt u alles weten over het meestoken van biomassa in poederkool ketel? Kom dan naar de tweedaagse internationale workshop van VDI Wissenforum. ECN geeft boeiende workshops over de laatste ontwikkelingen in biomassa technologie.

Power-to-gas, een optie voor het energiesysteem van de toekomst?

De Nederlandse energievoorziening wordt steeds meer duurzaam. De explosieve groei van zonnepanelen zet door en windmolenparken schieten uit de grond. Opslag van elektriciteit blijft echter een probleem. ECN leidde een studie en onderzocht de rol van power-to-gas in het Nederlandse energiesysteem van de toekomst.

Lees verder

Terugblikken en vooruitkijken met de Nationale Energieverkenning


    


Begin oktober brengt ECN in samenwerking met diverse andere partijen de Nationale Energieverkenning (NEV) uit. In dit document geven we antwoord op de vragen waar we nu staan in de ontwikkelingen op de energiemarkt en waar we naartoe gaan met het huidige energiebeleid. Het gaat hierbij om de periode vanaf 2000 tot 2030. Er komen onderwerpen aan bod als verbruik, voorziening, besparing en hernieuwbare energie. Ook bevat het document meer informatie over innovatie en werkgelegenheid door energie-activiteiten. 

Lees verder

Een van de grootste wereldproblemen: reactief stikstof


Stikstof. We hebben het keihard nodig voor de voedselproductie en voor het produceren van honderden producten. Maar tegelijk kan het zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. In de afgelopen jaren is reactief stikstof een van de grootste wereldproblemen geworden. Onderzoeker Albert Bleeker legt uit wat ECN doet om het probleem in kaart te brengen en hoe we meewerken aan een effectieve oplossing.
Lees verder

 


Zonnedak van ECN uitgebreid

Klim naar de bovenste verdieping van een van de gebouwen van ECN en je staat op een dak vol innovatieve technologie. De nieuwste zonnepanelen en modules worden er in de praktijk getest. ECN meet wat het effect is als PV-technologie in weer en wind buiten ligt. Waar komt welke module het beste tot zijn recht?
Lees verder

 

 

Tien fabels over zonne-energie doorgeprikt

Het gaat goed met zonne-energie in Nederland. Desondanks blijven veel oude vooroordelen overeind. Het verbaast Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en programmamanager zonne-energie bij ECN in Petten. 'Sceptici hebben de feiten vaak niet op een rij.' In dagblad Trouw prikt hij tien fabels door.

Lees het artikel (alleen beschikbaar in het Nederlands)

Hoe haal je de meeste energie uit wind?

Hoe bouw je een windmolenpark op zee? En hoe zorg je dat de turbines elkaar niet uit de wind houden? Het zijn geen irrelevante vragen. Want in 2023 moet het windvermogen op zee twintig keer zo groot zijn. Bernard Bulder en Peter Eecen van ECN leggen op een begrijpelijke manier uit waar je aan moet denken bij de bouw van een windmolenpark op zee.

Download het artikel (alleen beschikbaar in het Nederlands)

 
Onze nieuwste inzichten publiceren we in onderzoeksrapporten en presentaties. Wij stelden een ‘must read’ top drie voor u samen.
  1. Energie Trends 2014 (beschikbaar vanaf 19 september 2014)
  2. Technology Offer: Cellulase Saver (alleen in Engels)
  3. MWT silicon heterojunction solar cell (in Engels)

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden voor de nieuwsbrief