Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.

ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 1 - mei 2014

Frisse wind door onderhoudskosten op zee. Bespaar tot 5%

Lees verder

Praktische resultaten aardgasonderzoeksprogramma EDGaR

Lees verder

Bio-aromaten: restproduct of innovatie?

Lees verder

Succesvol evenement ‘uw business case voor energiebesparing’

Lees verder

Op 3 t/m 5 juni presenteert ECN zich op de ‘Renewable Energy World Europe 2014’ in Keulen, Duitsland. Centraal staat onze kennis en expertise over de hele waardeketen van biomassa naar energie.
 

Wetenschappers en beleidsmakers zijn van harte welkom bij het 7e Nederlandse CCS Symposium op 19 en 20 juni bij de RAI in Amsterdam.
 

ECN pakt uit op de European Biomass Conference & Exhibition – 23 tot 26 juni in Hamburg.

 
Maurice Goris

Zonnepalen kunnen nog duurzamer

Zonne-energie is hot. In Nederland zien we dat bedrijven en consumenten vaker kiezen voor panelen op het dak van hun schuur, bedrijfspand of woning. Omdat het duurzaam is. Groen en goedkoop. Maar, bij die duurzaamheid kun je vraagtekens zetten. Hoe lang gaat een zonnepaneel eigenlijk mee? En hoe makkelijk kun je onderdelen vervangen of recyclen? ECN kroop achter de tekentafel voor een duurzamer model.

Lees verder

Samen werken aan een duurzaam Amsterdam

   

Meer energiebesparing, duurzame energieopwekking en energie-efficiency in Amsterdam. Daar wil het Amsterdams Klimaat- & Energiefonds (AKEF) in investeren. Ondernemingen, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties kunnen een investeringsbijdrage krijgen. Sinds april 2014 helpt ECN AKEF om nieuwe investeringsaanvragen op duurzaamheid te beoordelen. Is de voorspelde CO2-reductie haalbaar? Zijn de risico’s bij een nieuwe investering in cleantech aanvaardbaar? Door Technology Due Diligence biedt ECN meer comfort bij grote investeringen.

Lees verder

Schone lucht in uw gemeente?


In Eindhoven weten ze het. De actuele luchtkwaliteit in de lichtstad is online te volgen. Vorig jaar zijn hier 30 AirBoxen opgehangen die concentraties fijnstof meten. Eindhoven had de primeur. Nu is het tijd voor de volgende gemeenten. Sla de handen ineen met burgers, bedrijven en wetenschappers om uw stad gezond te houden. Lees verder

 


Houtskool voor de perfecte barbecue

In het zuidwesten van Oekraïne staat de grootste houtskoolfabriek van Europa. Onder FSC regulering wordt hier hout van mindere kwaliteit verwerkt tot de beste houtskool voor elke Hollandse barbecue. ECN helpt Polyprom om de kwaliteit van het product te verbeteren en efficiënter te werken. Wij kijken ineens met andere ogen naar de barbecue. Lees verder
 

 

 

ECN test akoestische warmtepomp voor de industrie

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Bronswerk Heat Transfer (BHT) ontwikkelden en bouwden een warmtepomp, die op een wel heel bijzondere manier zorgt voor warmteoverdracht: met geluid. ECN test de warmtepomp nu. Over een aantal jaar moeten dit soort warmtepompen de industrie veel energie besparen.

Lees verder

Kant-en-klaar metaal uit de 3D printer

Het Nederlandse bedrijf ECN heeft een techniek ontwikkeld waarmee het 3D printen van metalen objecten, bijvoorbeeld onderdelen voor machines, nog makkelijker en nauwkeuriger wordt. Meestal moet metaal eerst worden gesmolten voordat je het in de 3D printer kunt gieten om er iets nieuws van te maken. Met de technologie van ECN is dat niet meer nodig.

Lees verder

 
Recent publiceerde ECN verschillende rapporten. Wij stelden een ‘must read’ top drie voor u samen.
  1. Luchtkwaliteit meten, kan dat beter?
  2. Wind farm design and Active Wake Control (in Engels)
  3. HybSi® membraan voor organisch oplosmiddel

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.

 

Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden voor de nieuwsbrief