ECN nieuwsbrief
Het laatste nieuws van ECN Nummer 3 - september 2013

Slimme bij- en meestook

Bekijk het overzicht

ECN lanceert nieuwe website

Lees verder

Rol voor ECN en PBL bij monitoring SER-akkoord

Lees verder

Kostenreductie en efficiency centraal op zonne-energieconferentie

Lees verder

Nexolon America kiest ECN-technologie voor zonnecellen

Lees verder

Hybsi®-membraan dingt mee naar innovatieprijs

Lees verder

Van 30 september tot 4 oktober is ECN met diverse presentaties aanwezig op de 28-ste Photovoltaic Solar Energy and Exhibition (EU PVSEC 2013) in Parijs, hét Europese zonne-energiecongres, met meer dan 1600 sprekers.

ECN organiseert de Silicon Materials Workshop, die op 7 en 8 oktober wordt gehouden in Rome. Hier zullen mensen van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven resultaten en visies uitwisselen en proberen tot een gemeenschappelijke routekaart te komen.

Op 6 oktober gaat de zonnewagen Nuna 7, gebouwd door TUD-studenten, van start in de World Solar Challenge, de race tussen de Australische steden Darwin en Adelaide. De zonnepanelen in de wagen zijn getest bij ECN.

Markus Leuenberger


Aan de basis van echte innovaties, innovaties die de wereld op zijn kop zetten, staat nooit een eenling, maar altijd een heel ecosysteem. De spil daarin zijn ondernemers. Zij zorgen ervoor dat een innovatie haar weg vindt naar de markt. Investeerders en overheden zijn nodig om de weg naar die markt te effenen. Ook onontbeerlijk zijn leveranciers van nieuwe kennis en nieuwe technologie, zoals ECN. Als een van de grootste en meest vooraanstaande onafhankelijke energieonderzoeksinstituten in Europa overzien we productieketens in hun geheel.

Lees verder

Een spannend spel

    

ECN en filterproducent Royal Dahlman ontwikkelden samen de MILENA-OLGA-technologie voor vergassing van biomassa en afval. Het Britse Energy Technologies Institute selecteerde onlangs naast twee Britse bedrijven het Nederlandse Royal Dahlman om een front end engineering design te maken voor ’s werelds meest efficiënte energie-uit-afval-proces. MILENA-OLGA technologie is daarvoor de basis. Er staan nog tientallen andere projecten op de rol. Een doorbraak voor de technologie lijkt heel dichtbij.

Lees verder

 

Materiaalschaarste, een bedreiging voor duurzame energie ?


Over hooguit enkele tientallen jaren zijn belangrijke grondstoffen niet meer onbeperkt beschikbaar. Dit heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor de fabricage van high-tech producten waarvan we zo afhankelijk zijn geraakt, zoals computers en tv’s. Materiaalschaarste is ook van belang voor de opwekking van duurzame energie. Onze kinderen zullen al meemaken dat er onvoldoende indium of zilver is om zonnecellen te maken en geen dysprosium, een essentiëel metaal voor magneten in windturbines.

Lees verder

 



 

Warmtepomp naar de markt

Duurzamer én goedkoper produceren. Dat kan met de innovatieve warmtepomptoepassing die ECN samen met industriële partners heeft ontwikkeld. Bronswerk Heat Transfer brengt de warmtepomp nu naar de markt. De temperatuur van de restwarmte uit het industriële proces kan met behulp van een warmtepomp omhoog worden gebracht van 60 naar maximaal 140 graden Celsius. Op deze temperatuur is de warmte opnieuw inzetbaar, bijvoorbeeld voor de productie van stoom. Het technologie wordt nu getest in de papierindustrie.

 

Lees verder

 

Investeer nú in innovatie

De overheidsuitgaven voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie waren in 2013 bijna een derde van wat ze in 2010 waren. Het is tijd om deze terugloop een halt toe te roepen, betoogt ECN-directielid Robert Kleiburg samen met TUD-decaan Tim van der Hagen in het online magazine Energeia Energienieuws.

Lees verder

Bron: Energeia Energienieuws

Duivels dilemma

Lage prijzen voor zonnepanelen stimuleren het ontstaan van een Europese markt, maar de uitgeholde marges dreigen de zonnesector uit elkaar te drijven, stelt Wim Sinke in het on-line-magazine Duurzaam Ondernemen. Om zonne-energie op de lange termijn echt breed toe te passen is het cruciaal om nu samen op te trekken en de technologie voor zonne-energie verder te ontwikkelen. Verhoging van het rendement van zonnecellen, verdere integratie van zonnestroom in het elektriciteitsnet en inpassing van zonnecellen in gebouwen staan daarbij voorop.

Lees verder

Bron: Duurzaam Ondernemen

 

Het stimuleren van innovaties voor duurzame energie is dé manier om uit de crisis te komen.

 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden/afmelden