ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 2 - juni 2013

Topsectoren vol gas vooruit

Bekijk de projecten

Wereldwijd groen gas uit afval met Nederlandse technologie

Lees verder

14Credits-methode internationaal erkend

Lees verder

Eerste paal voor nieuw high-techlab in Eindhoven

Lees verder

Researchcontract met POSCO Energy

Lees verder

ECN publiceert jaaroverzicht 2012

Bekijk het jaaroverzicht

Van 5 tot 7 juni is ECN met stand nr. 48 vertegenwoordigd op de Materialenbeurs in Veldhoven.

Van 16 tot 19 juni is ECN vertegenwoordigd op het World Congress on Industrial Biotechnology in het Canadese Montréal.

Van 16 tot 21 juni houdt ECN verschillende presentaties tijdens de Photovoltaic Specialists Conference in Tampa, Florida.

Jelle Blekxtoon

‘Scheel kijken naar een kaars, zodat men dubbel zoveel licht ziet: alweer een manier om energie te besparen!’ Het citaat van de Belgische Cartoonist Kamagurka symboliseert voor mij de zoektocht naar alternatieve energietoepassingen. De veelzijdigheid en complexiteit van energie maakt immers dat er niet één oplossing is om onze energiehuishouding duurzaam te maken.

Lees verder

Waardevolle windwetenschap

    

Een product dat windenergie goedkoper kan maken, naast gedegen fundamenteel-wetenschappelijke publicaties en een promotie cum laude. Dat zijn de resultaten van een succesvolle samenwerking tussen ECN en het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI). ECN’s Michiel Houkema en CWI’s Barry Koren vertellen hoe zij elkaar vonden in het modelleren van luchtstromingen in windparken. 'Het promotie-onderzoek bevatte erg goede fundamentele wiskunde en was ook nog eens praktisch gericht. Het CWI voedde ECN met fundamentele kennis en ECN voedde het CWI met ervaringen en wensen uit de praktijk'

Lees verder

 

Risicovolle technologie? Voorkom een patstelling

Zal schaliegas in Nederland net zo’n stille dood sterven door gebrek aan draagvlak als CO2opslag? Bij twee actuele discussies rond technologische risico’s van energie-innovaties tekent zich een vergelijkbaar patroon af als destijds in de verhitte debatten rond de plannen voor CO2-opslag in Barendrecht. Zowel in de discussie rond proefboringen naar schaliegas in Nederland (met risico op aantasting van milieu en landschap) als die rond de winning van aardgas in Groningen (met risico op aardbevingen) staat opnieuw een enthousiaste industrie lijnrecht tegenover bezorgde burgers.

Lees verder

 


 

Ammoniaknormen onder druk

Is de overheid de afgelopen twintig jaar te streng geweest voor boeren en mogen zij hun giertank weer uit de stal halen? Over die vraag is tot in de Tweede Kamer discussie ontstaan, mede naar aanleiding van een wetenschappelijk artikel dat Arjan Hensen van ECN publiceerde samen met collega-onderzoekers uit Zwitserland en Frankrijk.

 

Lees verder

 

Energiebeleid voor de toekomst

Om op de lange termijn voldoende opties te hebben om de CO2-uitstoot drastisch te reduceren, moeten we nu investeren in innovatie, zei ECN’s Sander Lensink in het discussieprogramma Watt Nu? 16 procent duurzame energie voor Nederland in 2020
?  zoals het kabinet wil  ?  is haalbaar mits we er gezamenlijk de schouders onder zetten.

Lees verder

Bron: RTL

Stikstofvervuiling dreigt op wereldschaal

De extreme groei van stikstofverontreiniging in China de afgelopen decennia voorspelt wat ons te wachten staat als we ons niet herbezinnen, nu over de hele wereld mensen meer kunstmest gaan gebruiken en meer vlees gaan eten. Dat is de strekking van een opiniebijdrage van ECN’s Albert Bleeker en Mark Sutton van het ‘Centre for Ecology & Hydrology’ in Edinburg in Nature.

Lees verder

Bron: Nature

 
 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden/afmelden