ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 1 - Maart 2013

Topsectoren vol gas vooruit

Bekijk de projecten

ECN als toegangspoort tot Aziatische markt voor energietechnologie

Lees verder

Goedkopere energie dankzij elektriciteitsnet op de Noordzee

Lees verder

Nieuwe strategische richting voor ECN Windenergie

Lees verder

ECN brengt energietrends in kaart

Lees verder

Van 25 t/m 27 maart is ECN vertegenwoordigd op SiliconPV 2013, de derde internationale conferentie over zonne-energie op basis van silicium in het Duitse Hameln. In 2014 is ECN gastheer voor deze conferentie.

Van 16 tot en met 18 april demonstreert ECN zijn engineeringservices tijdens Maintenance NEXT in het Rotterdamse Ahoy. Naast engineering bieden we de onderhoudssector ook corrosie-, schade- en milieuonderzoek.

Van 14 tot en met 16 mei is ECN vertegenwoordigd op de SNEC International Photovoltaic Power Generation Conference and Exhibition in Shanghai.

Rebecca Groen

Het mooie van de energiesector vind ik, is dat er nooit één oplossing is. De uitdagingen zijn complex en er zijn altijd meer antwoorden mogelijk. Dat was mijn ervaring in de afgelopen jaren, toen ik als subsea marketing director voor General Electric (GE) samenwerkte met de olie- en gasindustrie. En die indruk wordt alleen maar versterkt sinds ik een half jaar geleden als business developer begon bij ECN. Ik ben onder de indruk van de diepte en breedte aan kennis en expertise die we hier in huis hebben over al die verschillende uitdagingen en oplossingen.

Lees verder

Colaflessen uit hout en stro

Niet-eetbare biomassa zo volledig en efficiënt mogelijk gebruiken voor hoogwaardige toepassingen. Dat is in het kort waar de samenwerking tussen ECN en het chemische researchbedrijf Avantium om draait. Het door ECN ontwikkelde organosolv-proces levert de halffabricaten voor het YXY-proces van Avantium, dat suikers omzet in grondstoffen voor plastics. Die plastics zijn zo goed dat frisdrankgigant Coca Cola interesse heeft voor Avantiums flessen, geheel gemaakt uit biologische bestanddelen.

Lees verder

    


Wouter Huijgen (links, ECN) en Jan Kees van der Waal (rechts, Avantium): tweede generatie biomassa benutten. (Foto: Willy Slingerland)

Biobrandstof onder vuur

Bio-energie raakt aan enkele urgente mondiale vraagstukken. Aan de ene kant kan inzet van de juiste biomassa de toename van het broeikaseffect helpen beperken. Bij gebruik van biomassa als energiebron komt immers CO2 vrij die planten tijdens hun groei uit de atmosfeer hebben gehaald. In het ideale geval is er dus per saldo geen CO2-uitstoot. Aan de andere kant kan onverantwoord gebruik van biomassa leiden tot een boel narigheid. Wat is de bijdrage van ECN? Wij willen ervoor zorgen dat voor zover er bio-energie wordt geproduceerd, dit zo zorgvuldig en hoogwaardig mogelijk gebeurt. We werken aan geavanceerde technologie om relatief laagwaardige biomassastromen schoon en efficiënt om te zetten in zo hoogwaardig mogelijke energie en andere nuttige producten.

Lees verder

 


Foto Willy Slingerland

‘Luchtkwaliteit sneller meten’

Binnenkort hangen er op dertig strategisch gekozen plaatsen in Eindhoven kastjes van zo’n 36 bij 20 bij 15 centimeter. Die kastjes sturen elke paar minuten gegevens over de luchtkwaliteit naar een centrale database. Twee door ECN ontwikkelde sensoren vormen het hart van de kastjes. De ene sensor meet de concentratie stikstofdioxide, onder andere uitgestoten door verkeer. De andere brengt de hoeveelheid en grootte van rondzwevend fijnstof in kaart.

 

Lees verder

 

Netpariteit voor zonnestroom

Nederland is een van de eerste Europese landen waar consumenten voor zonnestroom net zo veel betalen als voor gewone stroom. Dit stelt ECN’s Wim Sinke op NOS radio, naar aanleiding van een Europese studie. De aantrekkelijke prijs van zonnestroom blijkt wel uit het aantal zonnestroominstallaties dat in 2012 in Nederland werden geplaatst.

Lees verder

Bron: NOS Radio

Minder onderhoudskosten windturbines

Een vroege opsporing van mogelijke problemen aan offshore windturbines kan schade en productieverlies voorkomen en de onderhoudskosten drastisch naar beneden brengen. Het door ECN ontwikkelde Fiber Optic Blade Monitoring systeem informeert de beheerder voordat de eerste signalen zich voordoen.

Lees verder

Bron: Renewable Energy World

 

Nederland moet volop inzetten op biomassa als bron van duurzame energie.


 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

Aanmelden/afmelden